accountant of boekhouder

Boekhouder of accountant?

Door het uitbesteden van je boekhouding weet je zeker dat:

  • … je aan alle regels en verplichtingen voldoet,
  • … je alle belastingvoordelen benut,
  • … je aangiftes op tijd gedaan worden,
  • … je zelf tijd bespaart om aan je eigen bedrijf te kunnen werken.

Maar heb jij nu een boekhouder of een accountant nodig? Sommige ondernemers noemen hun boekhouder accountant, maar er zitten belangrijke verschillen tussen.

Verschil boekhouder en accountant

Boekhouder is een vrij beroep, maar de titel accountant is beschermd. Een boekhouder die zichzelf accountant noemt, is strafbaar. Een beschermd beroep betekent dat een opleiding en diploma vereist zijn. Daarmee wordt een bepaalde kwaliteit gegarandeerd. Dit betekent niet dat een boekhouder per definitie minder kwaliteit levert dan een accountant en dat maakt het lastig kiezen.

Verschil in taken accountant en boekhouder

Het grootste verschil tussen de boekhouder en accountant is dat de accountant een accountantsverklaring mag afgeven en een boekhouder niet. Verder zijn accountants specifiek opgeleid voor het doen van controles en minder voor het praktisch voeren van een boekhouding. De boekhouder staat dichter bij het bedrijf, is meer betrokken en zal het grootste deel van de boekhouding beheren. Beide partijen kunnen een jaarrekening opmaken en belastingaangiften doen.

Is een accountant verplicht?

Een accountant is verplicht voor middelgrote en grote ondernemingen. Voor ‘kleine’ bedrijven niet. De meeste ondernemingen in Nederland mogen dus naar een boekhouder.

Heeft jouw bedrijf….

  • … activa van minder dan € 4 miljoen?
  • … netto-omzet minder dan € 8,8 miljoen?
  • … een gemiddeld aantal werknemers van minder dan 50?

Dan valt jouw bedrijf onder de ‘kleine’ bedrijven. Je bent dan niet verplicht om naar een accountant te gaan en dat is financieel gezien een positief punt.

Wat kost een accountant?

Accountants rekenen over het algemeen hogere tarieven. Het uurtarief begint meestal bij € 125 per uur. Niet al het werk wat bij een accountantskantoor wordt gedaan, gebeurt ook daadwerkelijk door een accountant.

Wat is de prijs voor een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder ligt lager. Gemiddeld tussen de € 40 en € 85 per uur. In veel gevallen worden alle werkzaamheden door dezelfde persoon uitgevoerd.

Zoek naar duidelijkheid

Als je achteraf geen gezeur wilt hebben over de tarieven, adviseren wij je om te vragen naar de mogelijkheid voor een vaste prijsafspraak. Dan kan het alsnog wel gebeuren dat je aanvullende facturen krijgt voor meerwerk, maar dan is er ook daadwerkelijk meer werk voor verricht.

Waarom een boekhouder kiezen?

Boekhouder en accountant zijn dus twee verschillende beroepen. Kijk goed wat bij jouw onderneming past. Er is een grote kans dat jij niet verplicht bent om je bedrijfsboekhouding bij een accountant onder te brengen. Een goede boekhouder is dan een voordeliger alternatief, waarmee je ook aan alle fiscale en administratieve verplichtingen voldoet.

Let nog wel even op de volgende zaken:

  1. Heeft de boekhouder een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid?
  2. Hoe is de continuïteit gewaarborgd bij ziekte binnen het kantoor?
  3. Is de boekhouder aangesloten bij de branchevereniging?

Succes met het maken van je keuze voor een boekhouder of accountant voor jouw bedrijf.