Corona maatregel - Banken verlenen kleinere bedrijven half jaar uitstel van aflossing lening

Half jaar uitstel van aflossing voor ondernemers

Door de uitbraak van het coronavirus worden veel MKB-bedrijven geconfronteerd met teruglopende aantallen consumenten. Dit heeft tot gevolg dat veel ondernemers grote financiële druk ervaren.

Banken

In antwoord op de coronacrisis zijn de ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank overeengekomen, dat (kleinere) Nederlandse ondernemingen in alle sectoren met een financiering tot 2,5 miljoen een half jaar uitstel van aflossing kunnen krijgen op hun lening.

De maatregel heeft tot doel om getroffen bedrijven, die in de kern gezond zijn maar door de coronacrisis in financiële nood verkeren, lucht te geven. De banken kunnen dit doen omdat zij in de afgelopen jaren een gezonde buffer hebben opgebouwd en hiervoor van de Europese Centrale Bank en van de Nederlandsche Bank groen licht hebben gekregen.

Het pakket maatregelen dat op 19 maart door de gezamenlijke banken aan het kabinet is gepresenteerd, is door de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland enthousiast ontvangen. Het wordt gezien als een perfecte aanvulling op het pakket maatregelen dat reeds door de overheid is samengesteld om bedrijven en werknemers door de coronacrisis te loodsen.

Voor grotere bedrijven met een financiering boven de 2,5 miljoen geldt deze maatregel vooralsnog niet. Over maatregelen voor grotere bedrijven zijn de banken nog in gesprek. “Het gaat hierbij om  een minimumregeling waarop banken aanvullend maatwerk kunnen leveren voor zakelijke klanten,” zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Qredits – Microkredieten

Ook voor kleinere bedrijven, waaronder zzp’ers, die gebruik maken van een microkediet via Qredits worden de aflossingsvoorwaarden versoepeld. Heb jij een microkrediet via Qredits, dan kun je tot zes maanden uitstel van aflossing krijgen. In die periode wordt de rente verlaagd naar 2%. Dit is mogelijk omdat de overheid Qredits ondersteunt met maximaal zes miljoen euro. Meer hierover kun je vinden op het ondernemersplein.

Getroffen door de coronacrisis?

Ben jij één van de ondernemers die getroffen is door de coronacrisis? Onze ‘Checklist corona maatregelen‘ helpt jou om je koers te bepalen om deze crisis te boven te komen. Ga naar de pagina ‘Checklist corona maatregelen‘ of download de checklist als pdf.