3 tips voor privé opname uit je bedrijf

Heb je een eenmanszaak of v.o.f.? Dan is er geen verschil tussen je privé- en zakelijk vermogen. Het lijkt dus makkelijk om geld over te maken naar je privé rekening, of privé uitgaven te pinnen van je zakelijke rekening. Een privé opname uit je bedrijf, heet dat in boekhoudtaal.

Toch komen veel ondernemers in de problemen omdat ze geld overmaken vanuit de zaak naar hun privé rekening. Of door privé uitgaven te pinnen van de zakelijke rekening.

We geven je 3 tips om te voorkomen dat je hierdoor zakelijk in de schulden komt of problemen krijgt met de Belastingdienst.

1. Organiseer je geld

Ook al is er geen wettelijk verschil tussen privé vermogen en zakelijk vermogen, hou je geld toch gescheiden. Het maakt je boekhouding eenvoudiger en je houdt beter overzicht op je inkomsten en uitgaven. Privé uitgaven betaal je van je privé rekening en bedrijfsuitgaven betaal je van je zakelijke rekening. Zo voorkom je gezeur met de belastingdienst.

2. Vast ‘maandsalaris’

Probeer jezelf een vast maandsalaris te geven net zoals mensen in loondienst. Als je elke maand hetzelfde bedrag overmaakt naar je privé rekening weet je precies wat je maandelijks privé kunt uitgeven. Je hoeft geen privé betalingen meer te doen van je zakelijke rekening. Dat is overzichtelijk voor de boekhouding van je bedrijf.

Als starter is een vast salaris soms lastig, maar maak dan in elk geval ronde bedragen over naar je privé rekening. Dat is in de administratie makkelijker terug te vinden en te verwerken.

3. Bereken je minimale omzet per maand

Als je uitgaat van een vast inkomen of salaris per maand kun je ook berekenen welke omzet je daarvoor moet behalen. Je stelt een omzetdoel. Als je op “veilig wilt spelen”, neem dan je gewenste netto salaris maal 1,4. Dan heb je ook genoeg apart staan voor de inkomstenbelasting. Het gespaarde bedrag zal niet helemaal opgaan aan de inkomstenbelasting, dus wat er overblijft kun je als buffer op je spaarrekening zetten. Bij dit bedrag tel je nog de zakelijke kosten per maand. De uitkomst van deze som is je minimaal benodigde omzet per maand.

Voorbeeld

Je bent ondernemer en wilt een netto inkomen van € 1.800 per maand.
Je hebt in je bedrijf gemiddeld € 1.500 kosten per maand, voor onder andere je auto, huur en materialen. Je minimale omzet moet dan zijn:
(€ 1.800 x 1,4) + € 1.500 = € 4.020 excl. btw per maand.
Let op: in dit voorbeeld is geen rekening gehouden met het opbouwen van pensioen.

Je kunt ook de andere kant op rekenen. Dan ga je uit van je uurtarief en het aantal declarabele uren waarmee je je maandelijkse netto inkomen berekent. Hiervoor zijn diverse tools te vinden op internet, bijvoorbeeld: Bereken het