Belasting betalen - Geen-Gezeur, jouw persoonlijke boekhouder

Belasting betalen: zo lukt dat altijd

Het is elke keer schrikken, als de belastingaanslag komt. Niet omdat je niet weet dat je moet betalen, maar wel omdat je het geld hebt uitgegeven aan andere zaken. We zien vaak dat zzp’ers te veel geld investeren in bedrijfsmiddelen, zoals het aanschaffen van een werkbus, gereedschappen of een laptop. Ook zien we regelmatig dat er te veel geld als privé-opname uit het bedrijf wordt gehaald.
Als de blauwe enveloppe dan op (digitale) mat valt, is het flinke stress om de aanslag nog te kunnen betalen. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen. In dit blogartikel vertellen we jou als zzp’er graag hoe je stress, betalingsproblemen en boetes voorkomt.

Inkomstenbelasting berekenen

De meeste zzp’ers vallen in het belastingtarief van 40%. Hier kun je in de loop van het jaar al rekening mee houden in je bedrijf. Dat kan op 2 manieren:

1. Zet 40% van je winst apart op een spaarrekening die je alleen gebruikt voor belastinggeld. Of zet in plaats daarvan 50% van je omzet (excl btw) opzij.

Je kunt zelf kiezen of je dit één keer per maand doet, of bij ontvangst van elke factuur. Zo heb je altijd genoeg geld gereserveerd voor de belastingaanslag.

2. Vraag een voorlopige aanslag aan bij de Belastingdienst. Daarmee kun je gedurende het jaar de inkomstenbelasting betalen in termijnen. Hiermee heb je alleen geen controle op je eigen geldstroom, omdat je nog niet weet hoe je jaar financieel zal worden.

Een veel geziene misvatting

Veel ondernemers doen aan het einde van het jaar investeringen om hun inkomstenbelasting te verlagen. De investeringsaftrek, zoals dit heet, is een goede methode om je belasting te verlagen. Het nadeel is dat je 100% moet betalen en het belastingvoordeel slechts 15% is.
Voorbeeld: je koopt een Macbook van € 2.000. Je betaalt de volledige € 2.000, maar je besparing op de inkomstenbelasting is maximaal € 300. Als je beweegreden het belastingvoordeel was heb je dus € 2.000 uitgegeven, terwijl je dit anders niet had gedaan. Hierdoor heb je nu geen geld meer gereserveerd staan om de Belastingdienst te betalen, wanneer je aanslag op de mat valt.
Voorkom betalingsproblemen door met investeringen vooruit te kijken. Communiceer met je boekhouder wat er mogelijk is binnen jouw budget en plan je investeringen proactief in plaats van reactief om last-minute de belasting te verlagen.

Voorkom betalingsproblemen en boetes

Het is echt belangrijk om genoeg geld te reserveren voor de belastingaanslag. Als het je niet lukt om de belasting (op tijd) te betalen, dan krijg je een boete van de Belastingdienst. Zonde van je geld en dus gemakkelijk te voorkomen door bovenstaande tips toe te passen. In onze blog ‘Boete- en betalingsregeling Belastingdienst’ kun je hier meer over lezen.