Youngtimer regeling - Geen-Gezeur, jouw persoonlijke boekhouder

De Youngtimer regeling

Je wilt graag een auto van de zaak aanschaffen. Heb je er dan al aan gedacht om een youngtimer zakelijk te rijden? Door de youngtimerregeling van de Belastingdienst is dit fiscaal aantrekkelijker dan een nieuwe auto. In dit blogartikel leggen we uit wat je moet weten als je een youngtimer zakelijk wilt aanschaffen. Je leest wat een youngtimer is, wat de youngtimerregeling is en je krijgt een concreet rekenvoorbeeld dat laat zien wat het fiscale voordeel is.

Wat is een Youngtimer?

Een youngtimer is een auto ouder dan 15 jaar, maar jonger dan 25 jaar. De Belastingdienst geeft ondernemers de mogelijkheid om deze tweedehands auto’s zakelijk te rijden met een aantal fiscale voordelen. Zo mag je bijvoorbeeld alle kosten, zoals afschrijving, brandstof, onderhoud, verzekering en wegenbelasting als bedrijfskosten aftrekken van je te betalen belasting.

Youngtimer zakelijk rijden aantrekkelijk

Waarom is het zakelijk rijden van een auto ouder dan 15 jaar (youngtimer) fiscaal aantrekkelijker dan een nieuwe auto? Dat komt onder andere door de youngtimerregeling van de Belastingdienst. Je betaalt voor een youngtimer namelijk bijtelling over de dágwaarde van de auto en niet over de nieuwwaarde incl. btw, zoals bij nieuwe auto’s het geval is. De bijtelling voor een youngtimer lijkt met 35%  hoger dan voor een nieuwe auto, maar valt door de lagere dagwaarde meestal een stuk voordeliger uit.

Bijtelling Youngtimer: over de dagwaarde

De dagwaarde van een auto is veel lager dan de nieuwwaarde (cataloguswaarde). Maar hoe bepaal je de dagwaarde? Je kunt de dagwaarde van een youngtimer laten vaststellen door een officiële dealer, maar het kan ook bij je eigen autogarage. Het enige dat je nodig hebt om de youngtimerregeling in je boekhouding te laten verwerken, is een waardeverklaring waarop de dagwaarde vermeld staat. Zorg dat er een datum en handtekening van de garage op staan. Zo voorkom je achteraf gezeur. Om je te helpen, delen we hieronder een voorbeeld van een waardeverklaring voor youngtimers, die je door je garage kunt laten invullen.

Waardeverklaring Youngtimers

Youngtimerregeling, een voorbeeld:

Om je te laten zien hoe voordelig het is om een youngtimer zakelijk te rijden, geven we een rekenvoorbeeld. In dit rekenvoorbeeld zie je hoe de youngtimerregeling wordt toegepast. Stel: je hebt een youngtimer gevonden en je koopt de auto voor € 6.000. Dan is dit ook direct de dagwaarde van de auto. Je gaat deze youngtimer zakelijk en privé rijden en betaalt alle kosten van je zakelijke rekening. De bijtelling over dit jaar is € 6.000 x 35% = € 2.100. Dit bedrag wordt opgeteld bij je winst, waarna je er belasting over betaalt. Stel je betaalt 40% belasting. Dan moet je per jaar € 2.100 x 40% = € 840 betalen aan de Belastingdienst. Dat is slechts € 70 per maand, terwijl je ook alle kosten op de zaak mag aftrekken.

Fiscaal aantrekkelijk dus, en een goedkope manier van zakelijk rijden. Niemand anders rijdt immers voor slechts € 70 per maand een auto zakelijk en onbeperkt privé.  Bovendien neemt de dagwaarde van de meeste auto’s jaarlijks af. Je bijtelling wordt dus ook elk jaar lager.

Wel betaal je jaarlijks 1,5% btw-bijtelling over de cataloguswaarde. Wil je meer weten over de complete bijtellingsregeling van de Belastingdienst? Lees dan ook ons blogartikel over de bijtelling.