Boete- en betalingsregeling Belastingdienst Geen-Gezeur, jouw persoonlijke boekhouder

Boete- en betalingsregeling Belastingdienst

Heb jij een belastingaanslag gekregen met een boete, maar staat er niet genoeg geld op je bankrekening? Ben je gestrest en weet je niet wat je nu moet doen?

Hoe hoog zijn de boetes van de Belastingdienst?

Als het je niet lukt om je belastingaanslag op tijd te betalen, dan krijg je een boete van de Belastingdienst. En die boetes zijn niet mis! De boetes voor het te laat betalen van de omzetbelasting zijn minimaal € 50 tot een maximum van € 5.278. Zonde van je geld en eenvoudig te voorkomen.

Gespreid betalen is mogelijk

Is het voor jou niet mogelijk om de belastingaanslag in één keer te betalen, dan zijn er twee manieren  om een betalingsregeling te treffen met de Belastingdienst:

  1. In termijnen betalen
    Het is bijna altijd mogelijk om de aanslag in termijnen te betalen. Kijk op de achterkant van de aanslag. Daar staat beschreven of je dit apart moet aanvragen. Staat er niets over betaling in termijnen op de aanslag? Ga dan door naar de volgende stap.
  2. Uitstel aanvragen
    De eerste manier om uitstel aan te vragen is door te bellen met de Belastingtelefoon. Als je belt kun je ‘kort telefonisch uitstel’ aanvragen. Hiermee krijg je vier maanden uitstel van betaling voor aanslagen tot € 20.000. In veel gevallen wordt bij het aanvragen van ‘kort telefonisch uitstel’ ook de boete wegens niet betalen verminderd naar nul. Je kunt geen telefonisch uitstel aanvragen als je meerdere aanslagen open hebt staan, een dwangbevel of een voorlopige aanslag van het lopende jaar hebt ontvangen. Je kunt dan nog wel naar de volgende stap. Dit is de tweede manier.

Je kunt namelijk schriftelijk uitstel aanvragen als:

  • je een belastingteruggaaf verwacht en deze wilt verrekenen.
  • je betalingsproblemen hebt en daardoor de betaling niet kunt doen.
  • je bezwaar maakt tegen deze betalingsaanslag.

Schriftelijk uitstel aanvragen kan door een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Dat kan alleen via een formulier op de website van de Belastingdienst. Als de Belastingdienst je schriftelijk uitstel geeft, is dit maximaal 12 -24 maanden. Houd er rekening mee dat de Belastingdienst dan wel extra gegevens zal opvragen over je inkomens- & vermogenssituatie.

Verschillende soorten boetes

Heb jij op je aanslag één of meerdere boetes staan? Dat kan kloppen. De Belastingdienst maakt verschil tussen betaalverzuim en aangifteverzuim. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Boete voor te laat betalen

Als je de aangifte of aanslag niet/ niet op tijd / niet volledig betaalt, krijg je een betaalverzuimboete. Deze boetes kunnen oplopen tot maximaal € 5.278. Deze boete kan verminderd worden als je ‘kort telefonisch uitstel’ (laat) aanvragen, zoals hierboven uitgelegd is.

Boete voor aangifteverzuim

Vergeet je de aangifte op tijd te versturen en heb je na herhaaldelijke verzoeken nog niet aan je verplichting voldaan? Dan krijg je van de Belastingdienst ook een boete. Deze boete bedraagt minimaal 5% van het totale bedrag met een maximum van € 1.230. Deze boete is in de meeste gevallen niet te verlagen.

Vergrijpboete

Als laatste kun je ook nog een vergrijpboete krijgen. Dan moet er wel sprake zijn van grove schuld of opzet. Voordat je zo’n boete krijgt, ontvang je een brief met de redenen waarom de Belastingdienst de vergrijpboete wil opleggen. Daar mag je nog op reageren voordat ze de boete definitief vaststellen. Deze boete ligt – afhankelijk van het vergrijp – tussen de 25% – 150% van het belastingbedrag dat is verzwegen. Deze boete is niet te verlagen.

Conclusie

Een aanslag die je niet kunt betalen, waardoor je een boete van de Belastingdienst krijgt, is heel vervelend, maar gelukkig is er in de meeste gevallen wel wat aan te doen!

Vragen?

Wil je specifiek advies met betrekking tot jouw situatie of wil je dat wij het uitstel voor je aanvragen? Dat kan! Voor ons is dat een kleine moeite. Stuur een mailtje naar: info@geen-gezeur.nl.