huis kopen koophuis ondernemer

Koophuis voor ondernemers

Je wilt als ondernemer graag een huis kopen. Hoe werkt dat met een koophuis voor ondernemers? Hoe zit het met een hypotheek voor ondernemers? Het werkt bij de meeste banken anders dan wanneer je werknemer bent. In die situatie zijn een vast contract en/of een intentieverklaring voldoende.

Voor ondernemers is het krijgen van een hypotheek ingewikkelder. De bank ziet hier meer risico in, en wil graag zekerheid dat je de hypotheeklast kunt dragen.

Hypotheek voor ondernemers

Om te bepalen of je als ondernemer een hypotheek kunt krijgen, kijkt de bank naar de resultaten van de afgelopen drie jaar van je onderneming. Als deze drie jaren ongeveer gelijk waren qua winst, neemt de bank het gemiddelde hiervan. Als de winst gegroeid is in de afgelopen jaren, kijkt de bank ook naar het gemiddelde inkomen. Was het laatste jaar op rij het slechtste jaar? Dan wordt alleen het inkomen van dat slechtste jaar genomen als uitgangspunt voor de hypotheekaanvraag. Raar, maar waar.

De bank hecht meer waarde aan een werkgeversverklaring bij werknemers, dan drie jaarrekeningen van een ondernemer. Daarbij kijkt de bank bij een hypotheekaanvraag van ondernemers vooral naar de continuïteit van het bedrijf.

Inkomensverklaring voor ondernemers

Nieuw op de markt is de inkomensverklaring voor ondernemers. Daarmee kun je ook als ondernemer een hypotheek met nationale hypotheek garantie (NHG) krijgen. Hiervoor moet je minimaal 12 kalendermaanden zelfstandig ondernemer zijn en in de periode daarvoor minimaal 1 jaar in loondienst hebben gewerkt. Een accountant of NOAB kantoor, zoals Geen-Gezeur, doet een inkomensscan en brengt op basis daarvan een advies uit. Hiermee zijn er bij verschillende hypotheekverstrekkers mogelijkheden voor een hypotheek.

Samen kopen, slim plan?

Ga je als ondernemer een koophuis kopen samen met je partner? Dan wordt het inkomen van je partner ook meegerekend bij de hypotheekaanvraag. Dit kan voordelig uitpakken, maar laat je vooraf heel goed voorlichten door een adviseur. Als je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd en je sluit samen een hypotheek af kunnen ze bij faillissement van je bedrijf jullie woonhuis verkopen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Extra kosten hypotheekrente voor ondernemers

Controleer of je hypotheekverstrekker een hogere prijs rekent voor ondernemers. Dit is vaak het geval, omdat je meer risico’s meebrengt. Informeer naar de voorwaarden en vraag wanneer je een lagere rente kunt krijgen. Dit is afhankelijk van het geleende bedrag, en de periode dat je ondernemer bent. Ga gerust het gesprek aan met de bank, er is meer mogelijk dan je denkt (je krijgt overigens geen maandelijkse voorlopige teruggave als ondernemer. Hou daar rekening mee). De hypotheekrente wordt verrekend met de inkomstenbelasting die je moet betalen.

Breng eigen geld in

Overweeg om zelf geld (eigen vermogen) in te leggen, dan krijg je sneller een hypotheek als ondernemer. Met een lager hypotheekbedrag wordt het risico voor de bank kleiner en zullen ze sneller met je in zee gaan, of tegen gunstigere tarieven.

Al met al is een koophuis voor ondernemers heel goed mogelijk. Een hypotheek krijgen is iets meer werk, maar met de juiste voorlichting en begeleiding. Vraag tijdig een gesprek aan als je wilt gaan kopen, zodat je goed geïnformeerd op pad kunt.