Hoe werkt de bijtelling, Geen-Gezeur, jouw persoonlijke boekhouder

Hoe werkt de bijtelling?

Heb jij een auto op de zaak, en rijd je deze ook privé? Dan krijg je bij de Belastingdienst te maken met de bijtelling. De bijtelling kan ingewikkeld zijn om zelf te berekenen. Het is weer een nieuw doolhof van verschillende regels. We maken je in dit blogartikel graag duidelijker hoe de bijtelling werkt en geven je een voorbeeld berekening.

Wat is de bijtellingsregeling?

Heb je een auto op de zaak? Dan mag je de autokosten aftrekken van je winst. Gebruik je de auto van je bedrijf ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van je onderneming: dat is de bijtelling. De bijtelling verlaagt dan je kosten, waardoor je ook minder kan aftrekken.

Hoeveel je moet verrekenen hangt af van de waarde van je auto, de CO2-uitstoot en wanneer het kenteken is afgegeven.

Cataloguswaarde van je auto opzoeken

Wil je de bijtelling berekenen? Dan moet je dus meer gegevens over je auto hebben. Bij de RDW kun je gemakkelijk de cataloguswaarde van je auto opzoeken, deze site geeft je ook de uitstootwaarde en de afgiftedatum van het kenteken.

Een kleine uitleg: vul je kenteken in en klik op ‘gegevens opvragen’. Je krijgt dan een aantal tabbladen te zien. Voor de cataloguswaarde kijk je op het tabblad ‘fiscaal’. De uitstootwaarde vind je op het tabblad ‘Motor & Milieu’, onder ‘milieuprestaties’, categorie V7. Neem dan de ‘CO2 uitstoot gecombineerd’.

Bijtelling berekenen

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Er gelden bij de Belastingdienst verschillende percentages voor de bijtelling. Deze zijn afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto, en wat de afgiftedatum van het kenteken is. In 2018 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 4% en 22%, maar dat geldt alleen als je auto in 2018 voor het eerst op kenteken is gezet. Is jouw auto van de zaak eerder op kenteken gezet (in Nederland, of in het buitenland) dan gelden andere percentages. Controleer jouw bijtellingspercentage voordat je de bijtelling berekent.

De bijtelling is ook afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld (controleer dit dus elk jaar opnieuw!)

Met deze gegevens bij de hand kun je de bijtelling zo berekenen:

Bijtelling = cataloguswaarde auto x percentage bijtelling