Uiteten op kosten van de zaak

Uit eten op kosten van de zaak, mag dat?

Mag je nu wel of niet uit eten met leveranciers en klanten op kosten van de zaak? Het is voor veel ondernemers onduidelijk hoe het precies zit met de regels en of je de kosten voor een zakelijk diner mag aftrekken bij de jaarlijkse belastingaangifte. We leggen in dit artikel graag uit hoe het zit.

Wat zijn representatiekosten?

Uit eten op kosten van de zaak, valt onder ‘representatiekosten’. Dit zijn kosten die je als ondernemer maakt om jouw bedrijf goed te presenteren, maar waar geen directe tegenprestatie aan verbonden is.

Dat kunnen feestjes zijn, etentjes en relatiegeschenken. In de basis zijn bedrijfskosten aftrekbaar. Omdat de Belastingdienst bij representatiekosten echter slecht kan controleren op het zakelijke karakter, hebben ze besloten om deze kosten slechts deels aftrekbaar te maken.

Zakelijk diner aftrekbaar van de belastingen?

Belangrijk om te weten is dat de BTW op etentjes buiten de deur niet aftrekbaar is voor de omzetbelasting. Houd je de vrijdagmiddagborrel op de zaak en doe je daarvoor boodschappen, dan mag de BTW wel verrekend worden.

Welke kosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting? De kosten van het diner, inclusief de gegeven fooi. Er zit ook geen maximum op wat je hier per jaar aan mag uitgeven. Wel moet er een bedrijfsbelang zijn, wat je moet kunnen aantonen.

Tip: schrijf op de bon met wie je gegeten hebt en wat er besproken is.

Voor de inkomstenbelasting kun je de kosten van een zakelijk diner aftrekken. Echter moet je hierbij een correctie voor het privégebruik toepassen. Bij ondernemers voor de inkomstenbelasting (eenmanszaak,VOF,CV) is de correctie voor privégebruik 20% van het totale bedrag. Bij een besloten vennootschap (BV) is de correctie 26,5%.

Besparen op de belastingen

Uit eten op kosten van de zaak of een borrel houden mág dus zeker. Deze kosten zijn niet 100% aftrekbaar. Je kunt zeker besparen op de belastingen als ondernemer, maar laat je vooraf goed informeren door je financieel adviseur of etentjes op de zaak de juiste weg zijn. Als je wilt besparen op belastingdienstuitgaven is het maar de vraag of dat via etentjes op de zaak de juiste weg is. Wil je serieus besparen op het betalen van inkomstenbelasting, laat je dan goed informeren door je financieel adviseur, welke mogelijkheden hiervoor zijn.