6 tips om goedkoper de leasen - Geen-Gezeur, jouw persoonlijke boekhouder

6 tips om goedkoper te leasen

Als je een auto of bedrijfsmiddelen gaat leasen, wil je weten of je een goede deal sluit. Wij worden vaak gebeld met de vraag of ondernemers een goed voorstel hebben ontvangen van de bank of leasemaatschappij. Om deze leasecontracten te beoordelen kijken we dan naar de rente en eventuele afsluitprovisie.

Natuurlijk wil je besparen op je lease tarieven. Je kunt goedkoper leasen dan je denkt. We geven je graag inzicht in de besparingen.

1. Bereken de rente (of vraag deze letterlijk te benoemen in de offerte).

De rentepercentages van banken en leasemaatschappijen verschillen enorm. Bij financial lease lopen de rentes uiteen van 3% tot zelfs 9%. Je kunt dus flink besparen op de leaserente door goed onderzoek te doen en jouw situatie te vergelijken bij verschillende aanbieders. De rente is meestal afhankelijk van het bedrag dat je wilt leasen. Hoe meer geld je leent, hoe goedkoper het wordt. De rente bij een leasebedrag boven de € 10.000 is meestal lager dan bedragen daaronder. Dit komt doordat de leasemaatschappij voor grotere bedragen goedkoper geld kan inkopen.

2. Bepaal de juiste looptijd voor je bedrijf (36, 48 of 60 maanden).

Je kunt zelf de looptijd van het leasecontract kiezen. Er is keuze uit 36, 48 of 60 maanden. Dit is de periode waarbinnen je het leasebedrag (plus de rente) terugbetaalt aan de bank of leasemaatschappij. Bekijk goed wat financieel het verstandigst is voor jouw bedrijf. Plan met je boekhouder of bedrijfsadviseur in hoeveel maanden je de investering wilt en kunt betalen.

3. Betaal geen behandelingskosten of afsluitprovisie.

Heel vaak zien we dat er afsluitprovisie berekend wordt, terwijl dat bij wet verboden is voor producten. De aparte bemiddelings- of behandelingskosten kunnen oplopen tot 250 euro, maar dit is niet nodig. Er zijn ook lease maatschappijen die geen behandelingskosten in rekening brengen. Neem dit mee in je vergelijking.

4. Vraag of je boetevrij versneld mag aflossen.

Als de rente bij een leasebedrag boven de € 10.000 lager is, vraag dan of je boetevrij versneld mag aflossen. Dit is vooral interessant als je toch al van plan bent om eigen geld in te leggen. Voorbeeld: je wilt een auto leasen voor € 12.000. Dan kun je dit doen door € 7.000 te leasen en € 5.000 zelf in te leggen, maar als je boetevrij mag aflossen is het goedkoper om de volledige € 12.000 te leasen, en dan later die € 5.000 boetevrij af te lossen. Dit komt omdat de lease rente bij bedragen boven de € 10.000 lager uitvalt.

5. Vraag bij de leasemaatschappij ook een offerte voor de verzekering.

In sommige gevallen kun je besparen op de lease rente als je ook een verzekering bij de leasemaatschappij afsluit. Door de samenwerking van leasemaatschappij en verzekeraar genieten zij inkoopvoordeel, waardoor de kosten lager zijn.

6. Eigen inbreng scheelt op je rentepercentage.

Breng je eigen geld in of kun je een oude bedrijfsauto inruilen? Dan heeft de bank of leasemaatschappij een beter onderpand en kan de leaserente vaak naar beneden worden bijgesteld. Zo kun je dus goedkoper leasen.

Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

In de zoektocht naar de beste en goedkoopste lease overeenkomst kom je twee termen tegen: financial lease en operational lease. Wat is het verschil? Bij financial lease wordt het bedrijfsmiddel of de auto eigendom van jezelf, en financier je deze met een lening. Bij operational lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij en betaal je maandelijks een bedrag om het te mogen gebruiken. In deze video wordt het verschil begrijpelijk uitgelegd.

Al eens aan een youngtimer gedacht?

Naast het goedkoop leasen is er nog een optie en wel de youngtimer. Alles over de regeling die daarbij past vind je in onze blog ‘de youngtimerregeling‘. Wie weet is dit nog een interessante optie voor jou.